Hackerské tipy ako zabezpečiť mobil

Hackerské tipy ako zabezpečiť mobil

Pri otázke ako zabezpečiť mobil si treba v prvom rade uvedomiť, v čom spočívajú hrozby. Pretože bezpečné správanie sa zakladá na uvedomení si toho, čo všetko vám vlastne hrozí.

Hrozby sa dajú zhrnúť do troch hlavných kategóri:

  • Vírusy
  • Sledovanie
  • Prelomenie komunikácie

Vírusy

Vírusy sa vám môžu dostať do zariadenia napríklad prostredníctvom Bluetoothu, MMS správ alebo tak, že si ich jednoducho nainštalujete do mobilu sami. Preto odporúčame mať Bluetooth štandardne v systéme vypnutý a na inštaláciu aplikácii používať iba oficiálne obchody, teda Google Play v prípade Android a App Store v prípade iOS.

Hlavne však neodporúčame používať tzv. „rootnuté“ Android zariadenia, keďže tie sú výrazne ľahšie prelomiteľne zo strany hackerov. To iste platí aj v prípade „jailbreaku“ na platforme iOS.

Sledovanie

Čím ďalej, tým viac sa hovorí o sledovaní zo strany vládnych agentúr. Napríklad po vzhliadnutí filmu Snowden, ktorý odhalil ako to funguje so sledovaním v NSA, začali tento problém viac riešiť aj bežní ľudia.

Brániť sa voči tomu môžete tým, že nebudete používať aplikácie, ktoré sú nakazené škodlivým kódom. Žiaľ, informácie o tom, či boli tieto aplikácie nakazené väčšinou prídu až s určitým meškaním.

Najlepšie bude, ak budete jednoducho rátať s tým, že vládne agentúry do vašej komunikácie vidia a podľa toho prispôsobíte svoju komunikáciu.

Prelomenie komunikácie

Pri prelomení komunikácie vás môže niekto odpočúvať alebo sledovať vašu komunikáciu. Voči tomu sa môžete účinne brániť tým, že pre svoju každodennú komunikáciu, prestanete alebo obmedzíte komunikáciu prostredníctvom GSM siete a vyhnete sa používaniu nezabezpečených alebo neoverených aplikácií.

V GSM sieti totiž poznáme celú radu útokov, ktoré umožňujú prelomenie komunikácie. Akákoľvek vaša komunikácia, či už sa jedná o volanie alebo SMS-kovanie, je tak veľmi ľahko sledovateľná, a nielen prostredníctvom špecializovaného zariadenia vo vašom blízkom okolí, no dá sa realizovať aj cez internet. Treba sa zmieriť s tým, že to, čo posielate alebo čo si hovoríte do telefónu cez GSM, je relatívne ľahko odpočúvateľné.

Ako zabezpečiť mobil?

1) Šifrujte komunikáciu

Na trhu sú dostupné rôzne šifrovacie zariadenia, my vám odporúčame aplikáciu Signal. Máme pre to niekoľko dobrých dôvodov: Signal je voľne dostupná aplikácia, môžete si ju stiahnuť zadarmo a môžete ju odporučiť svojej rodine, známym a nebudú frflať, že musia niečo platiť. Ďalšia dôležitá vlastnosť je, že je ide o open source riešenie, a teda každý programátor môže overiť, že aplikácia nevykonáva nič nežiaduce.

Navyše autori aplikácie prichádzajú neustále s novými trendami – sú autormi tzv. Signal protokolu, ktorý začali používať aj aplikácie ako WhatsApp alebo Facebook Messanger na zabezpečenú komunikáciu. Protokol je navrhnutý tak, že umožňuje, aby aplikácia bola používateľsky príjemná a zároveň veľmi dobre zabezpečená. Spĺňa tak dve požiadavky, ktoré zväčša nejdú ruka v ruke.

Ďalej autori aplikácie prichádzajú ako prví s funkcionalitou, ktorú následne konkurencia taktiež zakomponuje do svojich aplikácií. Príkladom môže byť verifikácia komunikačného kľúča prostredníctvom oskenovania QR kódu alebo opísania špeciálneho kódu medzi dvojicou komunikujúcich.

Signal umožňuje posielať klasické textové správy, súbory, umožňuje aj audio a video hovory. Okrem toho sa dá nainštalovať ako desktop klient, ktorý si môžete spárovať s mobilnou aplikáciou a plynule prechádzať medzi mobilnou aplikáciou a vašim počítačom. Signal môže byť elegantným riešením, keď si posielate napríklad citlivé informácie, ktoré by nebolo vhodné posielať cez email. Pri používaní Signalu nemusíte mať obavu, že si vašu komunikáciu prezerá tretia strana.

2) Zamykajte svoje telefóny inteligentne

Odomykáte svoj telefón nie číselným heslom, ale vzorom? Odporúčame, aby ste to zmenili. Prečo? Pretože odomknutie vášho telefónu vzorom je veľmi jednoduché. Nejedná sa pritom o žiadne sofistikované hackerstvo. Stačí telefón len pootáčať vo svetle a všimnete si šmuhy od prstov na displeji, podľa najpoužívanejšej dráhy odomykania. V kombinácii s tým, že ľudia zvyčajne používajú jednoduchý vzor, napríklad písmeno abecedy, je úspešnosť odomknutia veľmi vysoká.

Čo sa týka odomykania pomocou tváre, čo je aktuálne veľká novinka pri nových iPhonoch, naši hackeri to neodporúčajú, nakoľko odomykanie prostredníctvom tváre je ľahko zneužiteľné, napríklad použitím fotografie obete. Naši hackeri odporúčajú face recognition na identifikáciu a nie na autentifikáciu, a teda by nikdy nemala slúžiť ako náhrada za heslo alebo pin kód.Na záver vám odporúčame používať číselné kódy, ideálne aspoň 6 čísel. Už len kvôli tomu, že keď sa vám niekto pozerá na telefón cez rameno, ľahšie odčíta 4 číselný kód ako 6-číselný. Navyše tým sťažíte prácu hackerom.

About the author

Citadelo
Citadelo je dom plný etických hackerov na vašej strane. Pomáhame otestovať ich informačnú bezpečnosť. Podrobte svoje IT prostredie výzve a odhaľte, do akej miery sú vaše citlivé dáta chránené.
Zobraziť viac od autora

Related posts